poniedziałek, 22 stycznia 2018

Pieczone jabłka - przepis

Pieczone jabłka – przepis


Jest tu ktoś, kto nigdy nie miał okazji zasmakować pieczonych jabłek? Jeżeli tak, to musicie koniecznie spróbować! Przepis jest bardzo szybki, prosty i przede wszystkim bardzo zdrowy! 


Pieczone jabłka – składniki (1 porcja)

  • 25 gramów orzechów włoskich,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka masła,
  • szczypta cynamonu.

Pieczone jabłka – przepis

Jabłko myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy środek pozbywając się gniazda nasiennego. Do środka wkładamy orzechy, miód, masło i cynamon.  Całość przykrywamy odciętą wcześniej górną częścią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez około 30 minut (w zależności od wielkości jabłka, może być dłużej, lub krócej).



pieczone jabłka


A to ciekawe…

  • Jabłek nie powinno się przechowywać z innymi owocami, ponieważ mogą zacząć szybciej dojrzewać i psuć się,
  • zbrązowiałe i obite jabłka tracą swoje wartości odżywcze,
  • przeciętny polak zjada 45 kilogramów jabłek rocznie,
  • na świecie występuje ponad 10 000 odmian.

3 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam jabłka w takiej formie :D
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczę, koniecznie muszę wypróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię jutro! Dzięki za przepis! Zapraszam do mnie Www.oszczednie-modnie-zklasa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Żyj lekko , Blogger