środa, 29 listopada 2017

Zielony koktajl z jarmużem – przepis

Jeżeli nie możesz przekonać się do smaku jarmużu, spróbuj tych koktajli. Tym razem przygotowałam dwa przepisy na zielone koktajle z jarmużem, których smak po prosu zachwyca. To bomba witaminowa w dwóch wersjach. Z pewnością nadadzą się na śniadanie, kolację, czy przekąskę. I co najważniejsze, ich przygotowanie zajmie Ci jakieś 10 minut. Te zielone koktajle z jarmużem są pyszne i z pewnością dadzą Ci energii na dłuugi czas  J

Zielony koktajl z jarmużem – wersja l

Przygotuj:
  • około 250 ml soku mandarynkowego 100% (u mnie mandarynkowy, ale będzie pasować też i pomarańczowy)
  • pół jabłka
  • pół banana
  • pół gruszki
  • spora garść jarmużu  
Wszystko razem blendujemy.


Zielony koktajl z jarmużem – wersja ll

Przygotuj
  • około 250 ml mleka kokosowego (szklanka)
  • pół kaki
  • pół banana
  • pół gruszki
  • spora garść jarmużu
Tak jak w wersji pierwszej, wszystko blendujemy.




zielony koktajl z jarmużu



Kilka wskazówek:
  • Eksperymentuj! Ilość składników możesz dobierać w zależności od chęci uzyskania przez Ciebie konsystencji, czy smaku.
  • Do koktajli warto dodawać zdrowe tłuszcze, np. wiórki kokosowe, orzechy czy chociażby olej kokosowy. To pozwoli witaminom zawartym w owocach wchłonąć się do organizmu.
  • Jeżeli to możliwe, nie obieraj owoców ze skórki. To właśnie tam znajduje się najwięcej cennych składników.


zielony koktajl z jarmużu



A to ciekawe…

  • Sezon na jarmuż zaczyna się już późną jesienią i może trwać przez całą zimę. Zbierany tuż po pierwszych przymrozkach traci swój lekko gorzkawy posmak.
  • Porcja jarmużu pokrywa 6-krotnie dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę K i 2-krotnie na witaminę A i C
  • Jarmuż zawiera spore ilości błonnika, czyli substancji, która nie ulega trawieniu. Dzięki jego pęcznieniu w żołądku dłużej odczuwamy sytość.
  • Warzywo to jest niskokaloryczne. 100g zawiera tylko około 50kcal.
  • W 100g jarmużu znajduje się więcej wapnia (157 mg wapnia), niż w tej samej ilości mleka (121 mg wapnia)





4 komentarze:

  1. Zdjęcia super, przepisy jeszcze lepsze ale do jarmużu nie umiem przekonać:/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za jarmuzem :/ ale może w tej wersji będzie zjadliwy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale trafiłam! Właśnie niedawno eksperymentowałam z zielonymi koktajlami z jarmużem, a tu mam gotowe przepisy, które brzmią smacznie. Koniecznie muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie wiem jak przyrządzić jarmuz.. a tu aż dwa przepisy. W dodatku weganskie! Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Żyj lekko , Blogger