Sezon na dynię powoli dobiega końca. Na szczęście możemy się jeszcze trochę nią pocieszyć dzięki wykorzystaniu jesiennych składników.
Dyniowe babeczki robi się bardzo szybko, a co najważniejsze – są przygotowane z samych zdrowych składników. Kto jeszcze nie skorzystał niech się budzi i działa!
Dyniowe babeczki robi się bardzo szybko, a co najważniejsze – są przygotowane z samych zdrowych składników. Kto jeszcze nie skorzystał niech się budzi i działa!
Przygotuj
- 200 g mąki orkiszowej
- 100 g dyni
- 100ml mleczka kokosowego
- 1 banan
- pół tabliczki czekolady gorzkiej
- 1 łyżka kakaa
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- słodzik (ksylitol, stewia, erytrytol – dodajemy w zależności od tego jaki stopień słodkości lubimy)
- 1,5 łyżeczki proszeku do pieczenia
- szczypta soli
Jak zrobić dyniowe babeczki z czekoladą?
1. Mieszamy suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli.
2. Blendujemy dynię i banana z mleczkiem kokosowym.
3. Do powstałej masy wbijamy jajko, dodajemy olej i słodzik.
4. Całość dokładnie łączymy z wcześniej przygotowanymi suchymi produktami.
5. Na koniec dodajemy pół pokrojonej tabliczki czekolady.
6. Masę przekładamy do przygotowanych wcześniej foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
7. Pieczemy przez 30 minut.
Wygladaja apetycznie 😋 z opisu wynika ze w miare latwo i szybko mozna je zrobic. Jak sprobuje dam znac jak poszlo 😊
OdpowiedzUsuńOgólnie nie przepadam za dynią ale w tej postaci może być smaczna :)
OdpowiedzUsuńDynia jest niezwykle zdrowa! Babeczki wyglądają bardzo smakowicie- koniecznie sama muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńOstatnio miałam ochotę na babeczi i o mój Boże one wyglądają naprawdę apetycznie, aż bym zjadła hah!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
moda-naszym-swiatem.blogspot.com