sobota, 25 listopada 2017

Dyniowe babeczki z czekoladą

Sezon na dynię powoli dobiega końca. Na szczęście możemy się jeszcze trochę nią pocieszyć dzięki wykorzystaniu jesiennych składników.
 Dyniowe babeczki robi się bardzo szybko, a co najważniejsze – są przygotowane z samych zdrowych składników. Kto jeszcze nie skorzystał niech się budzi i działa!


Dyniowe babeczki z czekoladą – przepis (na 10 babeczek)


dyniowe babeczki
Dyniowe babeczki

Przygotuj
  • 200 g mąki orkiszowej 
  • 100 g dyni 
  • 100ml mleczka kokosowego 
  • 1 banan
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakaa 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • słodzik (ksylitol, stewia, erytrytol – dodajemy w zależności od tego jaki stopień słodkości lubimy)
  •  1,5 łyżeczki proszeku do pieczenia
  • szczypta soli




Jak zrobić dyniowe babeczki z czekoladą?

1. Mieszamy suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. 
2. Blendujemy dynię i banana z mleczkiem kokosowym. 
3. Do powstałej masy wbijamy jajko, dodajemy olej i słodzik. 
4. Całość dokładnie łączymy z wcześniej przygotowanymi suchymi produktami. 
5. Na koniec dodajemy pół pokrojonej tabliczki czekolady. 
6. Masę przekładamy do przygotowanych wcześniej foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
7. Pieczemy przez 30 minut. 


4 komentarze:

  1. Wygladaja apetycznie 😋 z opisu wynika ze w miare latwo i szybko mozna je zrobic. Jak sprobuje dam znac jak poszlo 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogólnie nie przepadam za dynią ale w tej postaci może być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia jest niezwykle zdrowa! Babeczki wyglądają bardzo smakowicie- koniecznie sama muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio miałam ochotę na babeczi i o mój Boże one wyglądają naprawdę apetycznie, aż bym zjadła hah!
    Pozdrawiam !
    moda-naszym-swiatem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Żyj lekko , Blogger