Pieczone jabłka – przepis
Jest tu ktoś, kto nigdy nie miał okazji zasmakować pieczonych
jabłek? Jeżeli tak, to musicie koniecznie spróbować! Przepis jest bardzo
szybki, prosty i przede wszystkim bardzo zdrowy!
Pieczone jabłka – składniki (1 porcja)
- 25 gramów orzechów włoskich,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka masła,
- szczypta cynamonu.
Pieczone jabłka – przepis
Jabłko myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy środek
pozbywając się gniazda nasiennego. Do środka wkładamy orzechy, miód, masło i
cynamon. Całość przykrywamy odciętą
wcześniej górną częścią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez
około 30 minut (w zależności od wielkości jabłka, może być dłużej, lub krócej).
A to ciekawe…
- Jabłek nie powinno się przechowywać z innymi owocami, ponieważ mogą zacząć szybciej dojrzewać i psuć się,
- zbrązowiałe i obite jabłka tracą swoje wartości odżywcze,
- przeciętny polak zjada 45 kilogramów jabłek rocznie,
- na świecie występuje ponad 10 000 odmian.
Jeszcze nigdy nie jadłam jabłka w takiej formie :D
OdpowiedzUsuńMój blog
kurczę, koniecznie muszę wypróbować! :D
OdpowiedzUsuńRobię jutro! Dzięki za przepis! Zapraszam do mnie Www.oszczednie-modnie-zklasa.blogspot.com
OdpowiedzUsuń